V-am spus ca lunea o sa postez cate un articol ceva mai educativ, iar daca data trecuta am povestit despre o tehnica de machiaj ceva mai controversata, astazi chiar vreau sa pun accent pe comportamentul specialistului in relatia cu clientii.
Nu stiu daca pe mine m-a ajutat faptul ca am crescut in saloane de infrumusetare sau educatia de acasa a fost suficienta in ceea ce priveste relatia cu o clienta in timpul efectuarii unui serviciu (nu ma refer aici doar la machiaj, ci la absolut orice serviciu de infrumusetare).
O sa par cam certareata in acest articol, stiu, dar imi asum! Doar ca am vazut/auzit in ultima vreme tot felul de povesti cu certuri intre specialist-clienta si ma simt nevoita sa aduc aceste lucruri la cunostinta, elemente care din pacate nu prea se predau in scolile de specialitate si sunt mai mult decat esentiale.
In primul rand, aceasta meserie nu este pentru oricine! In sensul ca este nevoie de foarte multa rabdare, pentru ca in acest domeniu atat specialistii cat si clientii sunt preponderent femei. Si femei fiind, stim cam cum se poate isca un razboi intr-o secunda.
Ce sa nu facem atunci cand avem o clienta?
O sa insist aici pe subiectele de discutie pe care nu le putem avea cu o clienta (mai ales daca aceasta este la prima vizita):
- nu ne barfim colegii de breasla. De cate ori nu mi-au venit cliente cu sprancenele distruse sau cu frica de gene false, dar asta nu imi da dreptul sa incep sa judec persoana la care a fost inaintea mea si sa ii spun dar vaaai, cat de varza e X-uleasca. O sa ii repare treaba asta greselile? NU! Atunci de ce sa pierd timpul pretios, atat al meu cat si al clientei, cand pot sa incep sa repar, sa ii spun ca orice are rezolvare pe planeta asta. Unele cliente vor insista, dar nu incepeti o discutie ce nu isi are rostul .
- nu discutam despre politica. Stiu ca evenimentele ce se petrec acum in lume, nu sunt usor de ignorat insa fiecare are dreptul la propria parere, iar politica este un subiect usor delicat pentru ca se pot isca discutii interminabile. Tot la capitolul acesta intra si discutiile despre religie.
- nu discutam problemele personale. Clienta vine sa se relaxeze, nu este obligata sa stie povestile noastre cu “Gigel” fie el un nenorocit sau un minunat. Reciproca se aplica si aici, dar stim ca multe cliente considera cosmeticiana sau persoana care ii face unghiile, psihologul no 1. Acesta este unul din lucrurile pe care trebuie sa ni le asumam cand pornim la drum intr-o astfel de cariera. Putem asculta, insa nu suntem in masura sa dam sfaturi! Singurele sfaturi pe care putem si trebuie sa le dam intr-o astfel de sedinta sunt strict legate de meseria noastra.
- clientul nostru, stapanul nostru. Exclus! Nu sunt de acord cu intelesul acestei zicale. Bunul-simt pe care il arat fata de clienta, nu trebuie confundat cu o atitudine umila. Pentru simplul fapt ca sunt platita, inseamna ca cineva are dreptul sa se comporte cu mine ca si cum as fi un sclav? Niciodata! Sunt platita pentru serviciile pe care le ofer. Am vazut atatea fete care accepta un comportament verbal deloc adecvat de frica de a nu-si pierde clienta. Aici conteaza foarte mult si cum va alegeti clientele si ce discutati inainte de programarea propriu-zisa. Eu niciodata nu am programat o clienta fara o discutie in prealabil. In afara de asteptarile pe care le are de la mine si de la machiaj, eu trebuie sa ma asigur ca este constienta de toti pasii implicati intr-un machiaj, timpul de care am nevoie, conditiile de lucru si rabdarea respectivei. Daca simt ca persoana care isi doreste o programare la mine nu pare serioasa si nu este interesata de aceste detalii, pur si simplu, pentru binele meu si al celorlalte cliente ale mele, nu voi lua acea programare.
- daca sunteti la inceput, niciodata nu va puneti programari din ora in ora! Pentru ca daca prima clienta a intarziat 5 minute, va veti decala toate celelalte programari. La inceput, este bine sa va lasati 15 minute cel putin, intre programari, pentru a avea timp suficient in caz ca cineva intarzie, pentru a va dezinfecta ustensilele si rearanja trusa. Cred ca daca ai fi clienta nu ti-ar placea ca specialistul sa aiba produsele dezorganizate complet si sa stea sa bajbaie dupa ele in timp ce tu stai cu ochii inchisi, nu-i asa?
- nu exagerati cu complimentele. Pe romaneste, un exces de complimente va suna fix ca pupatul unde nu trebuie π Doar imaginati-va in minte urmatoarea fraza “Vai iubita, esti superba, minunata, incredibila, inimaginabila, frumusetea frumusetilor, dar cat de bine iti sta cu rujul asta dar vai si ochii, si pometii, si ochisorii si nasucul si totul este supercalifragilistico-fantastico-minunat”. Putin cam mult, nu-i asa? Un compliment scurt si la obiect, pe elementele pe care le-ai evidentiat prin machiaj sunt suficiente π
- cum iti petreci timpul liber. Noi, make-up artistii, lucram in principal in weekend-uri iar de cele mai multe ori incepem programarile chiar si de la 4-5 dimineata. Asta inseamna no party for us. Daca esti rezistenta poti sa party cat vrei tu dar cu masura. Nu ar fi prea fun sa iti astepti clienta putin mahmura, nu-i asa? Clienta nu trebuie sa stie ca in noaptea precedenta tu ai dormit fix 10 minute, ai dat pe spate 20 de shot-uri si ai ajuns ca Cenusareasa acasa. De asemenea, iti recomand sa nu faci cele mentionate mai sus, pentru ca este foarte posibil sa nu dai randament.
Cand am gandit acest articol aveam mai multe in minte, dar cred ca ce am mentionat acum este suficient pentru o prima parte de Ghid de bune maniere cu clientele π Spuneti-mi pe voi ce va deranjeaza atat in calitate de cliente cat si in calitate de specialisti si cum reactionati intr-o situatie limita?
In asentiment cu articolul meu, am gasit acest video super amuzant si adevarat: